.

FNRS Dressuur

FNRS- wedstrijden

Na een tijdje lessen te hebben gevolgd is het natuurlijk erg leuk om ook eens mee te doen aan een wedstrijd, onze FNRS wedstrijden zijn dan perfect voor jou!

Tijdens de FNRS wedstrijden worden de F-proeven gereden welke in het FNRS boek “Leer paardrijden met plezier” staan, verder kun je hierin ook de theorie vinden die je nodig hebt om eventueel ook je paardrijd-diploma's te halen van de FNRS (dit boek is verkrijgbaar in de kantine).


Wanneer mag ik meedoen?

Als je in de grote bak rijdt en graag een keertje mee wilt doen, vraag je aan je instructrice of jij al een wedstrijdje kunt rijden, zij zal je dan vertellen of je dat kan of dat je nog iets moet leren. Als je instructrice zegt dat jij er al aan toe bent, kun je gaan beginnen met de F1 en de F2 deze zijn speciaal ontworpen zonder galop. Je moet wel weten wat een gebroken lijn en een grote volte is. Deze figuren, en de stap en de draf moet je dan laten zien aan een jury in de grote bak. In welke volgorde staat in het proevenboekje die bij het boek “leer paardrijden met plezier” zit.


FNRS Paspoort

Om mee te doen aan de FNRS wedstrijden heb je natuurlijk je ruiterpaspoort nodig, deze moet je altijd inleveren bij het secretariaat als je wedstrijd hebt. Als je goed hebt gereden kunnen ze dan namelijk de stempels zetten voor de eventueel behaalde promotiepunten. Behalve voor de wedstrijden is dit ruiterpaspoort sowieso erg handig! Met dit ruiterpaspoort ben je gelijk ook lid van de KNHS, dit is de bond voor alle paardensporters in Nederland, en is dus vergelijkbaar met de KNVB voor voetballers. Door je lidmaatschap krijg je ook een aanvullende ongevallen verzekering en ieder kwartaal het magazine ‘paard en leven’. Bovendien is je FNRS paspoort landelijk erkent en kun je dus ook op andere maneges laten zien op welk niveau je rijdt (bijvoorbeeld als je op vakantie eens wilt gaan paardrijden). de kosten voor het ruiterbewijs bedragen €20,- per jaar. indien je deze factuur hebt betaald kun je op een wedstrijddag bij het secretariaat een nieuwe jaarzegel halen!

Heb je nog geen paspoort en wil je deze graag aanvragen? Dan kan dit aan de bar. Je zult je  persoonlijke paspoort dan thuis ontvangen.

Tijdens de wedstrijd zit er een officiële jury die voor alle onderdelen cijfers geeft. Als je 210 punten of meer hebt behaald tijdens je proef dan haal je zo'n promotiepunt. Na een aantal promotiepunten kun je in overleg met jouw instructeur overstappen naar de volgende klasse, zo kun je van F1 naar F2 en steeds hoger komen. Een enorme uitdaging dus!!

De F-proef

De F-proeven zijn proeven geschikt voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F-proeven en daarbij kan een diploma behaald worden. Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende promotiepunten behalen. Hoe je promotiepunten kunt verdienen en wat het allemaal inhoudt wordt duidelijk voor je beschreven in het kopje “De promotiepunten”. De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor ook wat moeilijker. Na het behalen van het F8 diploma mogen ruiterpaspoorthouders ook meedoen aan landelijke wedstrijden van het KNHS. Hier mag de ruiter meedoen in de B-dressuur. Wanneer het F12 diploma behaald is mogen ruiterpaspoorthouders starten in de L1-dressuur van de landelijke KNHS wedstrijden. Het niveau van rijden wordt vanaf F13 steeds hoger en de oefeningen steeds moeilijker. Naast het wijken leer je ook een wending om de achterhand, contragalop en schouderbinnenwaards. De F20 proef staat ongeveer gelijk aan het M1-niveau.

 

Wedstrijdtenue

Tijdens wedstrijden moet je natuurlijk wel netjes gekleed zijn, er is zelfs een officieel wedstrijdtenue! Dat tenue is als volgt:

-          rijlaarzen of lederen jodphurs met gladlederen mini-chaps

-           witte of beige rijbroek

-          witte blouse met daarop een rijjasje met plastron of das

-          witte handschoenen

-          voor dames zijn er ook allerlei strikken of knotjes voor in het haar zodat dit ook netjes vast zit

Doe je voor de eerste keer mee dan hoef je dit allemaal nog niet aan te schaffen. Je mag dan rijden met:

-          rijlaarzen of lederen jodphurs met gladlederen mini-chaps

-          effen rijbroek,

-          effen trui, effen shirt met lange mouwen of een trui van Hippisch Centrum Nootdorp

-          Witte handschoentjes  

-          voor de dames en heren met lange haren moet je haar in een staart of knot.

Behalve dat je er nu zelf keurig netjes uitziet is het belangrijk dat je pony er ook mooi en verzorgd uit ziet. Het is belangrijk dat ze echt mooi schoon gepoetst zijn en vlechtjes of knotjes in hun manen hebben. Doe jij nou voor de eerste keer mee en weet je nog niet helemaal hoe dit moet vraag dan een ervaren ruiter of instructrice je te helpen. Zit je op Yes of Truffel dan wordt vlechtjes maken natuurlijk wel erg lastig! Bij deze pony’s hoef je dan ook niets aan hun manen te doen.

Inschrijven

Wanneer er wedstrijden zijn waar jij aan mee kunt doen kun je vinden op onze agenda op de website, daar staan alle FNRS wedstrijden ruim van te voren vermeld. Inschrijven voor deze wedstrijden kun je doen bij de bar in de kantine. je moet hier je naam doorgeven en mag je ook 3 pony's doorgeven waar je het liefste op wilt rijden. Je mag zelf goed doorgeven welke proef je moet rijden, houd dus goed in de gaten hoeveel promotiepunten je al hebt behaald en of dit er al genoeg zijn om door te mogen naar de volgende F. Bij het inschrijven moet je direct je startgeld betalen, dit kun je doen in de kantine. Heb je je wedstrijd al betaald, maar kun je toch niet komen starten, meld je dan uiterlijk een week van tevoren af, dan bewaren we deze betaling gewoon tot het volgende proefje. Meld je te laat af, dan ben je helaas wel het startgeld van de vooraf betaalde proef verschuldigd. Startgeld wordt niet gerestitueerd.

In overleg met de instructie word de eerste keer ook de klasse bepaald waar in je begint. Meestal is dit gewoon de F1. Die F1 is trouwens ideaal, want zelfs als je galop nog lastig vind kun je gewoon meedoen want in de F1 zitten namelijk geen galop onderdelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De promotiepunten

Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer je voldoende punten hebt behaald in een proef. Als je genoeg promotiepunten hebt dan mag je promoveren naar een proefniveau hoger.

De eerste beoordelingspunten gaan over de rij-opdrachten. De laatste 10 beoordelingspunten van een proef zijn altijd hetzelfde en gaan over de ruiter zelf. De jury krijgt een protocol met alle onderdelen van je proef. Op dit protocol worden naast de punten ook opmerkingen genoteerd. Zo kan je aan de hand van je protocol zien wat goed is gegaan en waar je juist nog hard aan moet werken. Elk behaalde promotiepunt wordt door de jury in het ruiterpaspoort afgestempeld. Het is daarom ook erg belangrijk dat je dat bij je hebt op de dag waarop je een proef moet rijden. De FNRS-proeven worden beoordeeld door speciaal opgeleide FNRS-juryleden. Zo zal een ruiter die op het verkeerde been licht rijdt in de F2 daar nog geen aftrek voor krijgen, maar in de F8 natuurlijk wel! Het zal wel gebeuren dat een jurylid op het F2-protocol schrijft dat er op het verkeerde been is licht gereden. Hier kun je dan de volgende proef extra op letten. Verder mogen juryleden in hun eigen ruitersportcentrum alleen die proeven beoordelen waarbij geen diploma te behalen is. Ruiters die proberen om een diploma te halen worden altijd beoordeeld door een onafhankelijk FNRS-jurylid om een zo eerlijk mogelijke beoordeling te krijgen. FNRS-juryleden krijgen jaarlijks een opfriscursus zodat ook zij blijven leren!

Verdien je promotiepunt in de F-proeven
Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt (PP). Als je echt heel erg goed hebt gereden en 230 punten of meer haalt voor je dressuurproef krijg je zelfs 2 promotiepunten! Als je in de F1 twee PP haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook 2 PP en haal je het theorie-examen dan krijg je het diploma F2 uitgereikt. Voor de F3 t/m F6 proeven heb je minimaal 4 PP’s nodig om door te stromen naar een hogere klasse en moet je over bij 5 PP. Ben je bij de F7 aangekomen dan heb je t/m F20 minimaal 3 PP nodig om door te stromen. Ook hier geldt bij 5 PP’s moet je over. De theorieproeven, F2, F4, F6, F8 en F10 worden meegenomen in de beoordeling, hierbij mag je maximaal 3 fouten maken om te slagen voor de diplomaproef. 

Voorbeelden behalen promotiepunten 
Je hebt al 3 PP behaald in de F4 en je mag promoveren bij 4 PP.

  • Je rijdt een F4 proef en rijdt 211 punten , je maakt je theorie-examen F4 en maakt 4 fouten. Helaas, je krijgt geen diploma. Je hebt voldoende voor de gereden proef, maar je hebt een onvoldoende voor theorie (meer dan 3 fouten).
  • Je rijdt een F4 proef en rijdt 209 punten, je hebt je theorie-examen gemaakt en hebt 1 fout. Helaas, je krijgt geen diploma. Je hebt een onvoldoende voor de gereden proef maar je hebt wel een voldoende voor theorie (minder dan 3 fouten).
  • Je rijdt een F4 proef en rijdt 211 punten, je maakt je theorie-examen en maakt 2 fouten. Je hebt voor beide onderdelen een voldoende behaald en behaald dus een promotiepunt. Je hebt nu 2 PP’s behaald en krijgt het diploma F4 en mag doorstromen naar F5.

A of B proef?

In je proevenboekje staan van elke F proef 2 verschillende exemplaren, namelijk proef A en proef B. iedere maand wordt er een andere proef gereden, dit bepaald de manege waar je rijdt. Hippisch Centrum Nootdorp heeft ervoor gekozen om in alle even maanden de A proeven te rijden en in alle oneven maanden de B proeven. dus start je bijvoorbeeld in maart een F2 proef, dan moet je F2B rijden (maart is maand nummer 3, wat dus betekend dat het oneven is en er dus een B proef wordt verreden). maar start je bijvoorbeeld in Juni (maand 6) dan moet je een A proef rijden.

Voor het behalen van je diploma maakt het niet uit hoeveel keer je een A of hoeveel keer je een B proef hebt gereden. als je bijvoorbeeld alleen maar A proefjes hebt gereden krijg je ook gewoon je diploma!   

De dag zelf

Als je je hebt ingeschreven en alle voorbereidingen hebt getroffen, kan het dan eindelijk echt gaan gebeuren! In de week voor je wedstrijd komt op www.hcnkids.nl bij het kopje manege -> wedstrijden de startlijst van de wedstrijd te staan. Als je deze opent kun je daar precies zien hoelaat je je proefje moet rijden, en op welke pony. Je kunt dan ook gelijk  zien of jouw pony voor jouw ook al moet rijden of dat jij de eerste bent. Het is erg belangrijk dat je pony er mooi en goed verzorgd uitziet dus neem daar goed de tijd voor! Als je pony al eerder met iemand anders moet rijden is het wel zo aardig als je de andere dan ook even helpt en er samen voor zorgt dat jullie pony er op z’n aller mooist bij loopt! Zorg dus dat je daar goed de tijd voor neemt en ruim optijd aanwezig bent om dit allemaal te doen. Behalve dat je er tijdens je proefje op beoordeeld wordt is het natuurlijk ook nog eens super leuk om te doen!

Als je aankomt op de manege kun je allereerst naar het secretariaat lopen in de kantine. Daar zit (meestal iemand van de instructie) die heel graag wilt weten dat je er bent en waarbij jij je paspoort en je betaalbewijs kunt inleveren. Hier kun je ook nog een keer de startlijst zien zodat je zeker weet dat er niets meer is veranderd (misschien heeft jouw pony zichzelf gister wel verstapt waardoor je plotseling op een ander moet, of heeft iemand zich ziek gemeld waardoor je ineens ietsje eerder of later moet). Bij het secretariaat kun je ook altijd vragen waar het proefje wordt gereden en waar je kunt gaan losrijden, en als je veder nog andere vragen hebt stel ze dan gerust!

Als je pony en jijzelf helemaal klaar zijn voor de wedstrijd mogen jullie 20 minuten voordat je proefje gaat beginnen gaan losrijden. Dit gebeurd in een andere bak als waar de wedstrijd gehouden wordt. Je mag hier zelf opstappen en gaan rijden. Het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je eerst goed los stapt (minimaal 5 minuten!) Als je helemaal bent los gestapt kun je rustig voor jezelf gaan aandraven en de figuren uit je proefje nogmaals oefenen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je jezelf en je pony tijdens het losrijden goed voorbereidt op het te rijden proefje en dus geen dingen gaat doen die niet in je proefje gevraagd worden.

Als je als wat langer aan het losrijden bent en bijna aan de beurt, wordt je door de ring meester geroepen dat je klaar kunt gaan staan. Je mag dan alvast richting de bak waar het proefje gereden zal worden en zodra diegenen voor jouw klaar is mag jij de bak in. Het proefje dat je dan moet gaan rijden mag gewoon voorgelezen worden (dat is wel zo makkelijk), alleen is het wel belangrijk dat je zelf iemand regelt die dit voor jou wilt doen. Dat kan je moeder, je vader, tante, oom of iemand uit je les of juist uit een wat hogere les zijn. Het maakt dus niets uit, als jij maar zorgt dat iemand het op wilt lezen en jij diegenen ook goed kan verstaan!

Als je proefje klaar is kun je weer terug naar de losrijdbak waar je pony nog eventjes mag uitstappen. Wanneer je pony weer op adem is mag ze weer terug naar stal en afgezadeld worden (tenzij er gelijk na jou nog iemand anders op moet rijden). Natuurlijk moet je dan ook, net zoals na het rijden van je les weer goed je spullen opruimen. Ben jij nu de laatste die op de pony heeft gereden, zorg er dan ook voor dat alle vlechtjes en knotjes weer uit zijn manen en staart zijn.

Heb je een even proef gereden dan is het belangrijk dat je ook nog theorie gaat doen, deze toets mag je doen wanneer jij dat prettig vindt, als het maar wel voor de prijsuitreiking is. Als je denkt dat je er helemaal klaar voor bent kun je bij het secretariaat vragen om je toets, als je klaar bent mag je deze ook weer daar inleveren.

Na afloop van de proefjes is er natuurlijk ook nog een prijsuitreiking waar je bij aanwezig hoort te zijn. Dit hoort eigenlijk in je (paardrij)tenue. Bij de prijsuitreiking krijg je protocol terug waarop voor ieder onderdeel dat je hebt gereden een punt is gegeven en misschien ook een opmerking, lees deze goed door en probeer ervan te leren! Ook krijg je je paspoort weer terug waar misschien wel een promotiepunt bij is gestempeld! Tel ze goed en bedenk in welke klasse je de volgende keer mag gaan starten. En als je het nu heel erg goed hebt gedaan heb je misschien ook nog wel een echte beker gewonnen die je dan natuurlijk mee naar huis mag nemen!

 

 

Voor iedereen die het hele jaar door heel erg goed heeft gereden zijn er nog meer prijzen te verdienen! Aan het eind van ieder jaar wordt er namelijk de jaarbokaal uitgereikt. Deze bokaal wordt uitgereikt te paard en aan diegenen die over het hele jaar gezien de hoogste punten heeft gereden! Om hieraan mee te doen mag je best een wedstrijd hebben gemist, of 1 keertje niet zo heel goed hebben gereden. Die resultaten tellen dan niet mee. Over hoeveel proeven deze precies wordt berekend is afhankelijk van hoeveel wedstrijden er dat jaar zijn gereden.

Bezoekadres

Hippisch Centrum Nootdorp
Oudeweg 62
2631PB Nootdorp
(015)310 81 93